JU Dječji savez Podgorica se svake godine u okviru manifestacije Dječija nedjelja zalaže za poštovanje dječijih prava koja doprinose boljem razvoju djece.

Ove godine u četvrtak, 5. oktobra 2017. godine sa početkom u 11. 00 sati u saradnji sa JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić" u Podgorici organizovala je koncert za učenike u Resursnom centru „Podgorica".

Program je vodila predstavnica JU Dječji savez, a goste je pozdravila i zahvalila se mr Mirjana Popović, direktorica Resursnog centra „Podgorica". Zatim se prisutnima obratila Zoja Đurović, direktorica JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić".

U programu su učestvovali učenici muzičke škole. Jedan od učesnika koncerta bio je i učenik Resursnog centra „Podgorica" Radovan Džuver.

Učenici i zaposleni su uživali u koncertu.

U utorak, 27. septembra 2017. godine u vremenu od 12.30 do 14.45 sati u JU Resursni centru za djecu i mlade „Podgorica" održana je radionica na temu „Podsticanje tjelesnog razvoja" s ciljem preporuka za vaspitače u vezi sa prilagođavanjem prostora, aktivnostima i radnim materijalom za podsticanje tjelesnog razvoja. Učesnici su bili vaspitači JPU „Đina Vrbica" iz Podgorice, a radionicu su vodile defektološkinja Jasna Popović i pedagoškinja Irena Bogićević, zaposlene u Ustanovi.

Radionici je prisustvovalo 24 vaspitača koji su upoznati sa značajem rane intervencije, motoričkim razvojem djece od nula do šest godina kao i o izazovima u vaspitno-obrazovnom procesu (prostor bez barijera, prilagođavanje prostora za redovne aktivnosti, izbor didaktičkih sredstava i materijala kao i prilagođavanje redovnih aktivnosti u skladu sa individualnim potencijalima, mogućnostima i interesovanjima djece sa tjelesnim smetnjama).

Kroz radionicu učesnici su u međusobnoj interakciji sa voditeljima razmjenili iskustvo i stiče se utisak da imaju izuzetno pozitivan stav prema uključivanju djece sa smetnjama u razvoju (tjelesnim smetnjama) u vrtić, kao i budućoj saradnji sa Resursnim centrom „Podgorica".

Dana 23. i 24. septembra 2017. godine u JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica" održan je seminar na temu „Brajevo pismo u inkluzivnom obrazovanju" za petnaest nastavnika iz OŠ „Dr Dragiša Ivanović" i OŠ „ Božidar Vuković Podgoričanin" iz Podgorice prema akreditovanom programu od strane Zavoda za školstvo koji je publikovan u Katalogu programa stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2017/2018. i 2018/2019. godinu.

Seminar je realizovala koordinatorka programa Jadranka Radulović, defektolog tiflolog, zaposlena u Ustanovi. Nastavnicima su prezentovane teme značajne za rad sa djecom sa i bez ostatka vida. Upoznali su se sa karakteristikama ove djece, metodama i preporukama u radu, komunikacijom, orijentacijom, brajevim pismom, savremenom metodom čitanja i pisanja slijepe djece i neophodnim sredstvima potrebnim u radu sa djecom.

Seminar je bio edukativan i dinamičan. Učesnici su u međusobnoj interakciji putem prezentacije i kroz radionice iznijeli svoje impresije i istakli zadovoljstvo da su stekli nova teorijska i praktična znanja koja će primjenjivati u praksi.

U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja učenici osnovne škole Resursnog centra „Podgorica", u pratnji domaćice Danice Tošković, medicinske sestre Vesne Bulatović i nastavnika fizičkog vaspitanja Igora Tomića, boravili su u JU za odmor i rekreaciju djece „ Lovćen-Bečići" u Rafailovićima u periodu od 30. avgusta do 6. septembra 2017. godine.

Učenici su u poslijepodnevnim satima uživali na plaži a u večernjim satima u bogatom programu zabavnog karaktera u animaciji predstavnika Odmarališta.

U subotu, 10. juna 2017. godine v.d.direktora/ice Resursnog centra „Podgorica" mr Mirjana Popović potpisala je Memorandum o saradnji sa predsjednicom NVO „Žena danas". Istog dana u organizaciji NVO „Žena danas" za zaposlene žene u Resursnom centru „Podgorica" i za žene Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, održana je radionica s ciljem prevencije raka dojke i grlića materice u izlaganju ginekologa dr Nebojše Jokmanović i prim. dr Nade Cicmil Sarić. Nakon predavanja zaposlene žene imale su besplatan onkološki pregled.

U petak, 12. maja 2017. godine studenti na smjeru Specijalna edukacija i rehabilitacija Medicinskog fakulteta u Foči zajedno sa profesoricom obišli su Resursni centar „Podgorica" i upoznali se osnovnom djelatnošću u radu nastavnika i stručnih saradnika.

U okviru projekta Čas istorije u Prijestonici „Cetinje - jedna priča'' za učenike sedmih razreda u organizaciji Zavoda za školstvo i ove školske godine organizovana je škola u prirodi u periodu od 7. do 9. aprila 2017. godine. Učenici su imali smještaj u JU za odmor i rekreaciju djece „ Lovćen-Bečići“ na Ivanovim koritima. U ovom periodu bile su OŠ ''Savo Kažić'' - Barutana, OŠ ''Ristan Pavlović'' – Pljevlja, JU ''Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje „1. jun'' i JU 'Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica''.

Iz naše Ustanove bio je učenik Nebojša Tvrdišić u pratnji odjeljenjske starješinke Radice Pavićević i knjižničarke Gabrijele Janić u svojstvu asistenta učeniku. U periodu boravka na Ivanovim koritima učenici su posjetili Dvorac kralja Nikole, Biljardu, mauzolej na Lovćenu, a u večernjim časovima organizovano je druženje.

Učenik se veoma lako uklopio sa grupama vršnjaka, pokazao interesovanje za učešće u svim aktivnostima a po njegovim riječima našao nove prijatelje.

U saradnji sa gdinom Igorom Damjanovićem učenici osnovne i srednje škole JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica" u pratnji zaposlenih su u srijedu 15. februara 2017. godine u 10.00 sati odgledali crtani film „Vajana (Moana) u bioskopu „CINEPLEXX" u tržnom centru „Delta city" zajedno sa učenicima JU Osnovna škola „Branko Radulović" u Komanima.

Poslije filma učenici iz Komana u pratnji nastavnika posjetli su našu Ustanovu i družili se sa učenicima Resursnog centra „Podgorica".

U utorak 7. februara 2017. godine u The Capital Plaza u Podgorici predstavnici Crnogorske komercijalne banke - Podgorica organizovali su svečani koktel za učenike, njihove roditelje i zaposlene Resursnog centra „Podgorica” s ciljem sprovođenja akcije za prikupljanje sredstava potrebnih za ekskurziju učenika Resursnog centra „Podgorica”. Prisutne je pozdravio direktor poslovnice CKB privatnog bankarstva i investicionog servisa Radomir Rudanović i izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u prikupljanju sredstava, a potom se domaćinima zahvalio direktor Ustanove Zoran Bošković. Učenici su uživali u umjetničkom-zabavnom programu. 

U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja učenici osnovne škole Resursnog centra „Podgorica”, u pratnji pedagoškinje Irene Bogićević, domaćice Mileve Račić, medicinske sestre Ljiljane Drašković i nastavnika fizičkog vaspitanja Igora Tomića, boravili su u JU za odmor i rekreaciju djece „ Lovćen-Bečići“ na Ivanovim koritima u periodu od 30. januara do 6. februara 2017. godine.

Učenici su imali bogat i sadržajan program aktivnosti. Pored svakodnevnih aktivnosti na snijegu: skijanja, sankanja, grudvanja i šetnje, učenici su učestvovali u tematskim noćnim zabavama – maskenbal i slično. Sa zimovanja su se vratili zadovoljni i puni lijepih utisaka.

Jezik

biblioteka dugme mm

daisy baner 1

Otvoreni smo za saradnju

Pozivamo:

- Predškolske ustanove u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju zajedno sa svojim vršnjacima;

- Inkluzivne škole u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju, kao i nastavnike nastavnike;

- Roditelje djece sa smetnjama u razvoju, kao i njihova udruženja;

- Fakultete kao i studente koji su spremni da volontiraju i obavljaju praksu u našoj Ustanovi;

- Međunarodne i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom;

- Dnevne centre;

- Resursne centre;

- Bivše kolege i učenike koji će svojom saradnjom doprinijeti razvoju Ustanove;

- Kolege iz drugih ustanova koji se bave istom ili sličnom problematikom;

- Pojedince koji prepoznaju rad i daju doprinos radu ustanove.

O LJUBAVI S LJUBAVLJU

  o-ljubavi-s-ljubavlju 

PREUZMITE NAŠ CD

Sunce-broj-16-1

  Casopis-SUNCE-BR-15-1

 

Casopis-SUNCE-BR-14-1

 

naslovna br13

Pretraga

Posjetioci

227704
Danas142
Juče158
Ukupno227704