U ime učenika završnih razreda osnovne i srednje škole, njihovih roditelja i zaposlenih Resursnog centra „Podgorica" neizmjerno se zahvaljujemo na dobroj volji i humanoj podršci:

  • Inženjerskoj komori Crne Gore;
  • Savezu slijepih Crne Gore;
  • Komisiji za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve u Vladi Crne Gore;
  • Ministarstvu odbrane u Vladi Crne Gore;
  • Centru za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica doo;
  • Paraolimpijskom komitetu Crne Gore;
  • Sportsko- rekreativnom društvu slijepih - Podgorica;
  • Institutu za javno zdravlje Crne Gore;
  • „Veletex"-u doo - Podgorica;
  • Agenciji za elektronske medije Crne Gore;

i pojedincu Igoru Tomiću

koji su izdvojili sredstva i pomogli organizovanje ekskurzije u školskoj 2015/2016. godini za učenike završnih razreda osnovne i srednje škole Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica".

ekskurzija 2016Za učenike završnih razreda osnovne i srednje škole Resursni centar „Podgorica" organizovao je ekskurziju u periodu od 16. do 20. maja 2016. godine. Program je bio veoma sadržajan. Učenici su obišli Sarajevo, Višegrad, Mostar, Trebinje i Dubrovnik.

Na putu prema Sarajevu učenici su obišli Pivski manastir. U Sarajevu su divne trenutke proveli na Baš čaršiji i posjetili kulturno- istorijske spomenike.

Drugi dan pošli su u Višegrad, grad djetinjstva Ive Andrića i rodni kraj Mehmed paše Sokolovića. Ovom prilikom učenici su posjetili Andrićgrad, turistički, kulturni, administrativni i obrazovni kompleks projektovan kao svojevrstan istorijski vremeplov. Nakon povratka u Sarajevo obišli su Vrelo Bosne.

Treći dan krenuli su prema Mostaru, obišli grad u pratnji vodiča i nastavili put prema Trebinju.

Četvrti dan boravili su u Dubovniku. U pratnji turističkog vodiča obišli su znamenitosti starog grada.

Peti dan posjetili su manastir Hercegovačku Gračanicu i krenuli prema Crnoj Gori.

U Podgoricu su stigli u kasnim poslijepodnevnim časovima. Zadovoljni spoznajom novih kultura i puni lijepih utisaka sa druženja, učenici su se s radošću prisjećali ovih dana.

takmicenje recitatora 070516U subotu, 7. maja 2016. godine u KIC-a „Budo Tomović" učenici osnovne škole Resursnog centra: Borjana Radulović, učenica III razreda, Radovan Džuver, učenik IV razreda i Adnan Kujović, učenik VIII razreda učestovali su na Opštinskom takmičenju recitatora osnovnih škola Podgorice.

Učenik Adnan Kujović osvojio je drugo mjesto u kategoriji učenika od sedmog do devetog razreda sa pjesmom Vita Nikolića „Оdmetanje".

 

U skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji između škola i resursnih centara Jugoistočne Evrope, direktor, nastavnici i defektolozi Resursnog centra za savjetovanje i nastavu u Peći su dana, 6. maja 2016. godine posjetili Resursni centar „Podgorica".

Gosti su obišli kabinete za nastavu, kabinete za izvođenje individualnih tretmana, biblioteku, studio za snimanje zvučnih knjiga, kabinet za asistivnu tehnologiju i salu za fizičko vaspitanje.

Razmijenili su iskustva sa zaposlenima Resursnog centra „Podgorica" o radu sa djecom sa smetnjama vida putem prezentacija ustanova i razgovora.

Ovo je bio još jedan korak ka produbljivanju i proširenju saradnje značajne za obje ustanove.

us fond unicef 280416U saradnji sa predstavnicima kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru, u četvrtak 28. aprila 2016. godine u terminu od 8:45 do 9:45 časova JU Resursni centar za djecu i mlade "Podgorica" posjetila je delegacija US fonda za UNICEF. Posjeti su prisustvovali: predstavnica Ministarstva prosvjete mr Tamara Milić, načelnica direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, inkluzivno obrazovanje i strateško programiranje i razvoj i predstavnice kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru.

O utiscima nakon posjete najbolje svjedoči pismo gdina Bendžamina Perksa, šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru upućeno direktoru Ustanove:

"Poštovani gdine Boškoviću,

Želim da Vam se zahvalim što ste ugostili delegaciju US fonda za UNICEF u četvrtak, 28. aprila 2016. godine u Resursnom centru „Podgorica".

Članovi delegacije veoma su cijenili što su imali mogućnost da razgovoraju sa Vama i Vašim kolegama, da čuju o inicijativama koje Resursni centar sprovodi uz podršku UNICEF-a, uključujući i izradu Dejzi udžbenika i programa ranih intervencija, kao i da saznaju više o Vašim planovima za dalje unapređenje rada Resursnog centra. Posjeta Centru bila je izvanredna prilika da vide uslove u kojima djeca uče i dobijaju tretmane rane intervencije, kao i da kratko razgovaraju sa djecom.

Svi znamo da je za reforme potrebno vrijeme, ali smo uvjereni da će zahvaljujući Vašem entuzijazmu i rukovodstvu uveliko biti unaprijeđeni životi djece koja pohađaju Resursni centar da bi učili i dobili kvalitetnu brigu.

Unaprijed se radujemo nastavku naše uspješne saradnje.

S poštovanjem,

Bendžamin Perks, šef predstavništa UNICEF-a za Crnu Goru".

 

Resursni centar „Podgorica" već tri godine učestvuje u međunarodnom projektu „Rana intervencija za djecu sa smetnjama vida" uz podršku organizacije „VISIO" iz Holandije.

U okviru projekta, periodu od 11. do 15. aprila 2016. godine u Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović" u Zemunu održan je dvodnevni sastanak za direktore ustanova i petodnevni trening za stručnjake koji se bave djecom sa smetnjama vida.

Na treningu su učestvovali predstavnici škola i resursnih centara koji se bave ranom intervencijom, vaspitanjem i obrazovanjem djece sa smetnjama vida u Skoplju, Novom Sadu, Zemunu, Ljubljani, Peći i Podgorici.

Iz Resursnog centra „Podgorica" učestvovali su direktor mr Zoran Bošković i tiflolog Jadranka Radulović.

 

Uz podršku Ministarstva prosvjete periodu od 7. do 9. aprila 2016. godine u Baru je održana Prva konferencija Unije direktora škola Crne Gore. Na konferenciji su učestvovali direktori predškolskih ustanova, osnovnih škola, gimnazija, mješovitih, stručnih i viših škola, obrazovnih i resursnih centara i učeničkih domova.

Učesnike Konferencije pozdravio je i podržao njihov rad gdin Slobodan Filipović, sekretar Ministarstva prosvjete.

Tokom dvodnevnog rada usaglašena je konačna verzija Statuta Unije, usvojena Deklaracija Unije i izabrano rukovodstvo za naredne dvije godine.

U radu konferencije učestovao je gdin Zoran Bošković, direktor Resursnog centra "Podgorica" koji je izabran za člana Izvršnog odbora, predstavnika resursnih centara.

Unija direktora će u narednom periodu incirati niz aktivnosti u cilju unapređenja kvaliteta rada škola, razvijanju dobre saradnje među školama i unapređenju procesa vaspitanja i obrazovanja djece i mladih u Crnoj Gori.

Ranko Magovčević, učenik sedmog razreda u Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica", sa učenicima iz drugih škola, u okviru projekta „Cetinje – jedna priča" u periodu od 28. do 30. marta 2016. godine posjetio je kulturno-istorijske spomenike na teritoriji prijestonice Cetinje. Saznao je važnost podizanja ekološke svijesti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta u nacionalnim parkovima „Lovćen" i „Skadarsko jezero".

Za vrijeme trodnevnog boravka djeci je ponuđena rekreacija, takmičenje u znanju, karaoke, diskoteka i drugi sadržaji koje su izuzetno sposobni i spretni animatori uspješno realizovali. Srećan što učenje može biti i zavodoljstvo Ranko je rekao „Nikad mi nije bilo ljepše".

U srijedu, 30. decembra 2015. godine u 10,00 časova u ime Glavnog grada Podgorice i Poreske uprave, šefica kabineta Gradonačelnika Glavnog grada, Snežana Mijušković i savjetnica za edukaciju javnosti Poreske uprave, Milica Vuletić u okviru projekta „Praznici za sve" dodijelile su novogodišnje paketiće učenicima u Ustanovi.

U povodu donacije, najsrdačnije se zahvaljujemo.

zlatna plaketa 301215Paraolimpijski komitet Crne Gore je u utorak, 29. decembra 2015. godine u 12,00 časova organizovao Svečanu ceremoniju na kojoj su proglašeni najuspješniji sportisti i organizacije 2015. godine.

Ovom prilikom Resursnom centru „Podgorica" uručena je Zlatna plaketa za izuzetan doprinos razvoju paraolimpijskog sporta u Crnoj Gori.

Jezik

biblioteka dugme mm

daisy baner 1

Otvoreni smo za saradnju

Pozivamo:

- Predškolske ustanove u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju zajedno sa svojim vršnjacima;

- Inkluzivne škole u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju, kao i nastavnike nastavnike;

- Roditelje djece sa smetnjama u razvoju, kao i njihova udruženja;

- Fakultete kao i studente koji su spremni da volontiraju i obavljaju praksu u našoj Ustanovi;

- Međunarodne i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom;

- Dnevne centre;

- Resursne centre;

- Bivše kolege i učenike koji će svojom saradnjom doprinijeti razvoju Ustanove;

- Kolege iz drugih ustanova koji se bave istom ili sličnom problematikom;

- Pojedince koji prepoznaju rad i daju doprinos radu ustanove.

O LJUBAVI S LJUBAVLJU

  o-ljubavi-s-ljubavlju 

PREUZMITE NAŠ CD

Sunce-broj-16-1

  Casopis-SUNCE-BR-15-1

 

Casopis-SUNCE-BR-14-1

 

naslovna br13

Pretraga

Posjetioci

227704
Danas142
Juče158
Ukupno227704