dani zdrave_hrane_271016Povodom Svjetskog dana zdrave hrane u periodu od 10. do 12. oktobra 2016. godine u Resursnom centru „Podgorica" je održano niz aktivnosti uz saradnju Ustanove sa Ujedinjenim svjetskim koledžom (United World College) u Mostaru, s ciljem druženja učenika obje škole i sticanja znanja o značaju zdrave ishrane.

Prvog dana, gošće su bile sa učenicima na času prirode u odjeljenjima razredne nastave i na časovima crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, italijanskog jezika i geografije u odjeljenjima osnovne i srednje škole. Naši učenici su imali priliku da razgovaraju na italijanskom i engleskom jeziku i da razmijene mišljenja o načinima ishrane danas, zdravim namirnicama i problemu gladi u svijetu. Navede teme predstavljene su timski na hamerima. Druženje je nastavljeno u internatu do 15 sati.

Drugog dana, predstavnica Cosmetics-a iz Podgorice održala je kratko predavanje o organskoj hrani. Učenicima su podijeljeni organski sokovi i slatkiši. U 11 sati održana je likovna radionica, koju je vodila nastavnica Tijana Dedeić uz saradnju nastavnica Vesne Kešeljević, Ksenije Đurović, Irene Bogićević, Violete Pejović, Darinke Radović i Ane Gošović. Zajednički radovi učenika izloženi su u holu škole. Potreban pribor i panoe za radionicu obezbijedila je firma Cosmetics. Druženje je nastavljeno uz muzički program u internatu u organizaciji nastavnika, Radice Pavićević i Saše Vuković, a program su izveli Anita Popović i Ilija Gojović, gosti i Vesko Vuković, zaposleni u Ustanovi.

Trećeg dana, održana je Radionica zdrave hrane u organizaciji Smart Food-a iz Podgorice. Predstavnica firme, nutricionista Jelena Jovanović razgovarala je sa učenicima o zdravoj ishrani, a potom su svi učenici pravili kolače od organskih namirnica. Kroz druženje i divnu atmosferu imali su priliku da nauče kako da uvedu zdrave navike u svojoj ishrani. Firma Smart Food poklonila je učenicima dio svojih proizvoda. Izložba radova upotpunjena je receptima zdravih jela koji su postavljeni na panoima u holu škole.