promocija_brajevog_pisma_1

U okviru kampanje „ Govorimo o mogućnostima ", a u organizaciji Centra za prava djeteta Crne Gore u OŠ „ Risto Manojlovoić "Kolašin, OŠ „ Aleksa Đilas – Bećo " Mojkovac, OŠ „ Bajo Jojić " Andrijevica, OŠ „ Vuk Karadžić "Berane, OŠ „ Mustafa Pećanin " Rožaje, OŠ „ Hajro Šahmanović " Plav, Obrazovnom centru Šavnik, OŠ  „Dušan Obradović " Žabljak, OŠ „ Blažo Jokov Orlandić " Bar, OŠ „ Boško Strugar " Ulcinj, OŠ „ Vuko Jovović " Danilovgrad i Obrazovnom centru Plužine od maja do novembra 2012. godine održane su sjednice đačkih parlamenata.

U okviru tih sjednica učenici Resursnog centra „ Podgorica"  Dragović Anđela, Ramović Mirnes, Otašević Bojana i Otašević Miljan, pod rukovodstvom Mirjane Rašković, promovisali su Brajevo pismo. Učenici pomenutih škola vidjeli su kako uče njihovi vršnjaci koji imaju oštećenje vida. Dobili su odgovore na brojna pitanja: Kako čitaju i pišu, kako se koriste mobilnim telefonom, kompjuterom, reljefnom kartom, bijelim štapom ... ? I sami su nešto napisali brajevom mašinom.

Stvorena su nova prijateljstva, iskrena i topla kako to samo djeca umiju. Razmijenjene su adrese, brojevi telefona. Za kraj su otpjevali po neku pjesmu, a nerijetko pustili i koju suzu. Rastajali su se bogatiji za jedno lijepo isksustvo sa željom da se ponovo sretnu.

promocija_brajevog_pisma_2 „ Danas su naš parlament posjetili učenici Resurnog centra za djecu i mlade „ Podgorica ". Bili su tu da saslušaju sva naša pitanja i da daju odgovore na njih. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imala priliku da ih upoznam, jer su izuzetni, jako dobri i komunikativni. Ja im obećavam kada sledeći put dođem u Podgoricu da ću ih posjetiti. Hvala na svemu! Uljepšali ste mi dan! "

Anđela Bogdanović, učenica srednje škole u Plužinama

biblioteka dugme mm1

daisy baner 1

Otvoreni smo za saradnju

Pozivamo:

- Predškolske ustanove u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju zajedno sa svojim vršnjacima;

- Inkluzivne škole u kojima su upisana djeca sa smetnjama u razvoju, kao i nastavnike nastavnike;

- Roditelje djece sa smetnjama u razvoju, kao i njihova udruženja;

- Fakultete kao i studente koji su spremni da volontiraju i obavljaju praksu u našoj Ustanovi;

- Međunarodne i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom;

- Dnevne centre;

- Resursne centre;

- Bivše kolege i učenike koji će svojom saradnjom doprinijeti razvoju Ustanove;

- Kolege iz drugih ustanova koji se bave istom ili sličnom problematikom;

- Pojedince koji prepoznaju rad i daju doprinos radu ustanove.

O LJUBAVI S LJUBAVLJU

  o-ljubavi-s-ljubavlju 

PREUZMITE NAŠ CD

Sunce-broj-16-1

  Casopis-SUNCE-BR-15-1

 

Casopis-SUNCE-BR-14-1

 

naslovna br13

Traži